Na de sms-duim: de smartphone-nek


smartphones

Technische vooruitgang is mooi, maar nier per sé goed voor ons lijf. Na de muis-arm en de sms-duim hebben we nu ook last van de smartphone-nek. Britse chiropractoren en nek- en rug specialisten luiden de noodklok, ze krijgen steeds vaker te maken met mensen die last hebben van smartphone-gerelateerde klachten.

Onze telefoons en tablets kunnen steeds meer en daardoor gebruiken we ze ook steeds langer. Vroeger was het simpel, je checkte je gemiste oproepen of verstuurde een smsje en stopte je telefoon weer weg. Binnen een paar minuten was de lol er wel vanaf. Tegenwoordig doen we hetzelfde, maar checken we óók nog even onze mail en kijken we nog even wat er op Twitter gebeurt terwijl we een spelletje ‘Wordfeud’ spelen.

Het hoofd van een volwassen mens weegt zo’n 6 kilo en dat kan onze nek gemakkelijk dragen wanneer we ons hoofd netjes recht houden. De houding waarin we met onze smartphones spelen is voorovergebogen en uitgestrekt en daar heeft ons lijf het moeilijk mee. Chiropractor Rachael Lancaster vertelt aan The Daily Mail: “Stel je voor dat je 10 minuten op je enkel hebt gezeten. Wanneer je je been weer netjes onder je vandaan haalt, voelt je enkel stijf en pijnlijk aan. Dat is wat mensen hun nek aandoen.”

Tim Hutchfull van de Britse Chiropractie Vereniging bevestigt het verhaal van Lancaster, ook hij ziet een toename van mensen met nek- en schouderklachten door intensief gebruik van smartphones. Hij legt uit hoe dit komt: “Onze spieren zijn gemaakt om te strekken en terug te trekken. Wanneer je te lang in één en dezelfde positie zit, bijvoorbeeld wanneer je naar het schermpje van je telefoon kijkt, staan die spieren te lang onder spanning. Stel je voor dat je een gewicht van 6 kilo met een gestrekte arm moet tillen, op een gegeven moment krijg je kramp.”