Na-apende apen horen er bij


Ook dieren doen hun best om ‘er bij’ te horen, niets menselijks is ze vreemd wat dat betreft. Neem Zuid-Afrikaanse groene meerkatten. In een experiment met knalroze en babyblauw gekleurd voedsel bleken hun voorkeuren vooral af te hangen van wat de buren aten.

Meerkaten vlooien ook graag om er bij te horen.
Groepen van in totaal 109 wilde apen kregen de keuze voor roze en blauw voer. Omdat per groep één willekeurige kleur ook (tijdelijk) een vies smaakje meekreeg, ontwikkelde elke groep een voorkeur voor de andere kleur.

Toch bleken de dieren makkelijk over te stappen op de ‘vieze’ kleur zodra dat sociaal handig voor ze was. Als ze overstapten naar een andere groep bijvoorbeeld. Het vermoeden van een vieze smaak is kennelijk minder belangrijk dan bij een groep horen, ontdekte onderzoeksleider Erica van de Waal van de Schotse University of St. Andrews.

Zo werkt het sociale brein van de meerkatten niet anders dan bij pubers die hun broek laag onder hun achterwerk dragen of bij toeristen die zich aanpassen aan lokale gewoonten.

Opmerkelijk was het verschil in gedrag tussen negen lagere mannetjes en één alfa-mannetje bij de meerkatten. De negen stapten meteen over op de andere kleur. Waarschijnlijk om snel in het gevlei te komen bij de vrouwtjes van de nieuwe groep. Het alfa-mannetje hield vast aan zijn vertrouwde kleur omdat hij toch al de baas is, aldus Van de Waal.

Beeld: Derek Keats, Flickr