Mysterieuze ziekte in VS door vapen


vapen

Amerikaanse autoriteiten proberen om een uitbarsting van mysterieuze aan vapen gerelateerde ziekten te begrijpen. Gezonde mensen komen daardoor in het ziekenhuis met ernstige longklachten. Het enige dat de patiënten gemeen hebben, is het gebruikt van e-sigaretten. Vijf mensen zijn al overleden.

E-sigaretten zijn al meer dan een decennium te koop, maar meldingen van aan vapen gerelateerde ziekten begonnen zich dit jaar op te stapelen. Een onderzoek door de gezondheidsafdelingen van de staten Illinois en Wisconsin heeft tot nu toe 53 patiënten opgeleverd van wie vaststaat dat ze ziek zijn geworden door elektronisch roken. De slachtoffers – meestal jonge mannen met een gemiddelde leeftijd van 19 – kwamen in het ziekenhuis terecht.

Patiënten moeten meestal hoesten, voelen pijn op de borst of zijn kortademig. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention vertonen patiënten ook misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies. Veel slachtoffers hebben een acuut ademhalingsnoodsyndroom gekregen, een levensbedreigende aandoening waarbij zich vloeistof ophoopt in de longen.

De eerste dood aan een vapen-gerelateerde ziekte werd gemeld op 23 augustus in Illinois. Op dit moment onderzoeken federale en staatsfunctionarissen nog eens tweehonderd gevallen van de ziekte in 22 staten. De vraag is of het om een nieuwe ontwikkeling gaat, of dat vapen al langer slachtoffers maakt, zonder dan de autoriteiten dat onderkenden. Van een verbod op e-sigaretten is nog geen sprake. Ook in België zouden al mensen ziek zijn geworden aan deze manier van roken.