Mysterieuze X-37B keert terug naar de ruimte


Komende zaterdag keert de X-37B terug naar de ruimte. Het mysterieuze vaartuig van de Amerikaanse luchtmacht gaat opnieuw experimenten uitvoeren. Voor de verandering is het Pentagon deze keer open welke dat zijn. Dat komt wellicht omdat Defensie nu twee experimenten voor Nasa gaat uitvoeren.

Zo zijn er zaden aan boord van de miniatuur shuttle. Daarnaast is er een experiment aan boord om zonne-energie om te zetten in microgolfstralen die op een ontvangststation zijn gericht. Op aarde moet daar weer energie van worden gemaakt.

De X-37B draait sinds 2010 geregeld rondjes rond de aarde. De langste vlucht duurde 780 dagen. Wat tijdens die missie gebeurt, is een goed bewaard geheim. Behalve dat de luchtmacht kwijt wil dat ze ‘experimenten’ uitvoeren in de ruimte. Analisten denken dat Defensie technologie blootstelt aan een langer verblijf buiten de dampkring om te zien wat gebeurt.

Maar het ruimtetuig kan waarschijnlijk veel meer. Het vliegt op geringe hoogte boven aarde, radars hebben het vaartuig op slechts 320 kilometer hoogte opgepikt. Officials van de Amerikaanse luchtmacht hebben al laten doorschemeren dat de X-37B zou kunnen meevliegen en communiceren met moderne straaljagers als de F-35.

Vanaf grote hoogte ziet het vehikel meer dan vliegtuigen binnen de dampkring, zodat het jagers naar hun doelen kan leiden. Dat betekent een groot tactisch voordeel ten opzichte van andere landen, die dergelijke ogen in de ruimte niet hebben.