Mysterieuze wolk op Mars


Wat is de vreemde wolk die zo hoog boven het oppervlak van Mars hangt? Een Spaanse studie probeert dat te ontdekken. De wolk is al in 2012 ontdekt door amateurastronomen boven het zuidelijke halfrond van de planeet. De damp was verschillende ochtenden te zien, maar leek in de avond verdwenenen.

Een team van de universiteit van Baskenland heeft ontdekt dat de wolk op een hoogte van 250 kilometer zweeft. Dat is veel hoger dan andere wolken die op Mars zijn waargenomen. Stofwolken zijn op 60 kilometer hoogte geobserveerd, terwijl wolken uit een mengsel van kooldioxide en waterdamp soms op 100 kilometer voorkomen. Op aarde hangen de meeste wolken op maximaal 15 kilometer.

De Spanjaarden bekeken oude opnames van Mars en kwamen tot de ontdekking dat de wolk vaker zichtbaar is. Zo was er een vergelijkbaar fenomeen te zien op vrijwel dezelfde plek op opnames van de Hubble ruimtetelescoop uit 1997. Ook toen was de wolk er alleen in de ochtend.

Zou het een gewone wolk kunnen zijn die erg hoog is gestegen? Dat kan, maar dat betekent wel dat de atmosfeer van Mars daar 50 tot 100 graden kouder moet zijn dan tot nu toe gedacht, zo schrijven de onderzoekers in Nature. Hoe dat kan, is een nieuw mysterie waarop ze hun tanden stuk kunnen bijten.