Mysterieuze ‘wielen’ in Jordanië


Foto: Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East.

In de woestijn van Jordanië zijn vanaf grote hoogte ‘wielen’ te zien in het zand. Waarschijnlijk 2000 jaar oud.

Het bestaan van deze stenen vormen in het zand is al langer bekend. Piloten van de Royal Air Force rapporteerden er al in de jaren twintig over, toen de Britten de kolonisator van Jordanië waren. Maar aangezien ze vanaf de grond slecht te zien waren, besteedde niemand er veel aandacht aan.

Daar is nu verandering in gekomen. Er is een grootschalig project onderweg om grote delen van het Midden Oosten met luchtfoto’s in kaart te brengen. Daardoor blijkt nu pas hoeveel ‘wielen’ er in het zand zijn getekend. Ze lopen van Syrië tot in Saudi Arabië en ze blijken ouder dan aanvankelijk gedacht, waarschijnlijk 2000 jaar.

De wielen hebben een doorsnee van 25 tot 70 meter. Waar ze voor dienden is echter onbekend – net als hoe ze al die eeuwen van erosie hebben doorstaan. Archeologen vergelijken ze al met de vreemde lijnen van Nazca in Latijns Amerika. Ook deze zijn alleen goed te zien vanuit de lucht, terwijl ze werden aangelegd door een volk dat niet kon vliegen.

Een voorlopig rapport over het onderzoek in het Midden Oosten verschijnt volgende maand in het vakblad Journal of Archaeological Science. Meer foto’s vind je hier.