Mysterieuze shuttle terug


De x-37B, een shuttle van de Amerikaanse luchtmacht, is na meer dan 15 maanden weer terug op aarde. Afgelopen weekend landde het ruimtevliegtuig op luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. Het onbemande ruimtevaartuig was op 11 maart 2011 met een Atlas draagraket de ruimte ingeschoten. Wat het ding daar heeft gedaan is onbekend.

De X 37B ziet er uit als een verkleinde versie van de ouderwetse Space Shuttle, maar wordt niet op eigen kracht gelanceerd. De romp meet 8,90 meter en de vleugels zijn 4,50 meter breed. Het geheel weegt nog geen vijf ton. Ook is er een laadruimte waarin ‘experimenten’ zijn gedaan, zo laat een woordvoerder van de luchtmacht weten. Welke experimenten is niet bekend gemaakt.

Eind jaren negentig werd de X-37B ontwikkeld voor Nasa, maar al snel nam de luchtmacht het project over en gingen de Boeing Phantom Works, waar het prototype werd gebouwd, potdicht. Volgens Rusland is het vliegtuig een poging om de ruimte te militariseren, maar de Verenigde Staten zeggen dat ze alleen maar naar het heelal gaan voor het ontwikkelen van technologie.

Follow Faqtman on Twitter