Mysterieuze shuttle keert terug


Al bijna zevenhonderd dagen cirkelt de Amerikaanse mini-shuttle X- 37B rond de aarde. Na deze lange vlucht moet het ruimtevaartuig/vliegtuig vandaag terug keren naar de aarde, zo heeft Amerikaanse luchtmacht bekend gemaakt. De shuttle zal landen op luchtmachtbasis Vandenberg.

Dat is dan ook alles dat officieel bekend is gemaakt. Bijna alles aan deze shuttle is geheimzinnig. Het is bekend dat de x-37B met een raket de ruimte in wordt geschoten en als vliegtuig terugkeert op aarde. Militaire analisten denken dat het ruimtevaartuig moet gaan zorgen voor transport en reparatie van Amerikaanse militaire ruimtehardware.

De X-37B is echter veel te klein om de meeste Amerikaanse spionagesatellieten te kunnen vervoeren, maar het kan alleen maar een prototype zijn. Andere analisten denken dat de Amerikanen experimenten met ‘zwerm’ concepten, Waarbij groepen kleine ruimtevaartuigen samen werken. Een zwerm zou efficiënter kunnen zijn dan een grote Shuttle. Dit laatste idee lijkt waarschijnlijk, De USAF heeft twee X-37B afgenomen bij Boeing.

De X-37B is onderdeel van de Air Force Rapid Capabilities, een zeer geheimzinnig deel van de Amerikaanse luchtmacht waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe wapens. De acht meter lange shuttle kan op de neus van een relatief kleine raket de ruimte in worden geschoten en daar lang – nu dus al 22 maanden – blijven. Het laadruim is zo groot als een flinke boedelbak.