Mysterie shuttle al jaar in ruimte


Een jaar geleden lanceerde de Amerikaanse luchtmacht een nieuwe, kleine shuttle de ruimte in. Het ding blijkt er nog steeds rondjes te vliegen meldt de goed geïnformeerde site Space.com.

Niemand weet precies wat de X-37B, zoals de shuttle officieel heet, aan het doen is. Het ruimtevliegtuig voert een geheime opdracht uit voor de Amerikaanse luchtmacht. Die is erg tevreden over de experimenten die het toestel daar uitvoert, zo laat een woordvoerder aan Space.com weten.

De X-37B is onderdeel van de Air Force Rapid Capabilities, een zeer geheimzinnig deel van de Amerikaanse luchtmacht waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe wapens. Defensiespecialisten denken dat de nieuwe shuttle wordt ingezet voor spionagedoeleinden. De acht meter lange shuttle kan op de neus van een relatief kleine raket de ruimte in worden geschoten en daar lang – nu dus al meer dan een jaar – blijven. Het laadruim is zo groot als een flinke boedelbak.

Wanneer de kleine shuttle terugkomt is niet bekend, wel dat er in de herfst een tweede exemplaar de ruimte in gaat. Ook deze missie is geheim. De shuttles kunnen als gewoon zweefvliegtuig terugkeren in de atmosfeer.

Follow Faqtman on Twitter