Mysterieuze radioflits uit het heelal


Astronomen hebben met de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico een radiosignaal van een fractie van een seconde ontdekt. Zo’n signaal was eerder alleen met een Australische radiotelescoop opgevangen. Hiermee lijkt het bestaan van dit soort snelle radioflitsen uit het diepe heelal – komend van ver buiten ons eigen Melkwegstelsel – bevestigd.

Met de Australische telescoop waren tot nu toe vijf van dergelijke mysterieuze flitsen opgevangen. Astronomen hielden er rekening mee dat de signalen wellicht storingen waren, of afkomstig van een radiobron op aarde. Maar omdat Arecibo aan de andere kant van de aarde staat, is de twijfel over de kosmische oorsprong van het signaal met deze ontdekking verdwenen.

Wat de herkomst is van dit soort snelle radioflitsen, blijft echter volstrekt onduidelijk. De kosmische flitsen duren slechts een paar duizendste van een seconde. Er wordt een gigantische hoeveelheid energie in een enorm korte puls uitgezonden. Het zou kunnen gaan om exotische astrofysische objecten, zoals verdampende zwarte gaten, samensmeltende neutronensterren of magnetars – een type neutronenster met een extreem krachtig magneetveld.