Mysterieuze Mayatempel ontdekt.


tempel Belize

In het Midden-Amerikaanse landje Belize is een onbekende Maya graftempel ontdekt. Dat is opmerkelijk, aangezien de Maya hun tempels over het algemeen niet gebruikten om mensen te begraven.

De ontdekking is gedaan in Xunantunich, bijna op de grens met Guatemala. In dat gebied liggen meer Maya heiligdommen; de tempelstad Tikal is hemelsbreed maar 60 kilometer verderop. In het graf ligt een mannelijk skelet, omgeven door panelen met daarop hiërogliefen. Uit het deel dat nu al is ontcijferd, blijkt dat het om een heersers uit de zogenoemde slangendynastie gaat.

De heerser voor wie de tempel werd gebouwd, stierf tussen zijn twintigste en dertigste en was opmerkelijk groot voor zijn tijd. Hij werd begraven met nogal wat offergaven. Zo vonden archeologen botten van jaguars en herten, kralen van jade (mogelijk een ketting), 13 ceremoniële messen van obsidiaan en 36 ceramische potten. In een ander deel van de tempel werden 28 dierenfiguren gevonden die waren gemaakt van vuursteen.

Rond Xunantunich wordt al sinds 1890 gegraven door archeologen. Opmerkelijk is dat ze deze tombe pas nu vinden, het is niet alsof de piramidevormige tempel onder de grond lag. Nu de opgraving onderweg is, concentreert het internationale team van archeologen zich op de hiërogliefen. Daarop is sprake van koning K’an II, heerser van Caracol, een stad 45 kilometer naar het zuiden.

Maar er wordt ook gesproken over Waxaklajuun Ubaah K’an, wellicht de man in het graf. De werkhypothese van het opgravingsteam is dat het om twee broers ging, die wellicht streden om de macht in hun dynastie. Wie mocht zich Kanu’l Ajaw noemen? De ruwe vertaling daarvan is ‘heerser van de plaats waar de slangen overvloedig zijn’. Wellicht heeft de man in de tempel het onderspit moeten delven, hij is immers jong overleden.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the Pre-Columbian Art Research Institute.