Mysterieuze ‘massa’ gevonden op maan


Zuidpool Aitken Bekken

Een grote massa van onbekend materiaal is ontdekt in de grootste krater op de maan. Wetenschappers weten niet precies wat het is. Volgens onderzoek van Baylor University, gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters, zou de massa metaal kunnen bevatten van een asteroïde die op de maan neerstortte. Dat resulteerde in de krater, bekend als het Zuidpool-Aitken-bekken.

De massa bestaat waarschijnlijk uit een enorme hoeveelheid metaal, ongeveer vijf keer groter dan het eiland Corsica. De klap toen dit materiaal op de maan terechtkwam, heeft het Zuidpool-Aitken-bekken mogelijk laten ontstaan. Het bekken heeft een diameter van circa 2500 kilometer, ongeveer een vierde van het oppervlak van de maan. Het is ook een van de grootste inslagkraters in het zonnestelsel. Wetenschappers denken dat het bekken ongeveer 4 miljard jaar oud moet zijn.

De massa is ontdekt door de Gravity Recovery and Interior Laboratory missie van NASA. Die meet veranderingen in de zwaartekracht van de maan. De zeer gevoelige instrumenten pikten iets geks op, onder het Zuidpool-Aitken-bekken. Als het de resten van een gigantische asteroïde zijn, dan is het opmerkelijk dat ze nog één brok vormen. Normaal verpulveren stukken ruimtepuin na een aanvaring met een object als de maan.

Het kan in potentie een belangrijke bron worden van metaal dat op aarde zeldzaam is. Maar dan moet een bedrijf of organisatie het nog wel gaan delven op de maan. Het plaatst de recent interesse in dit hemellichaam weer in een ander licht.