Mysterieuze krater op Mars


Ruimtevaartorganisatie ESA heeft beelden vrijgegeven van een krater op de planeet Mars. Officieel is de oorsprong een ‘raadsel’.

En daarmee is natuurlijk onze interesse gewekt. De vlek heet Orcus Patera en ligt op de grens van de vlaktes Elysium and Amazonis, tussen de vulkanen Elysium en Olympus (de grootste vulkaan die mensen ooit hebben gezien). De foto’s tonen een gifgroene krater van 380 bij 140 kilometer die de vorm heeft van een schoenafdruk.

De krater, ingekleurd om de hoogteverschillen goed weer te geven.

Waardoor is deze krater ontstaan? Op Mars werken tektonische krachten, net als op aarde. Daardoor zijn er ook marsbevingen en vulkanen. Maar deze krater is waarschijnlijk gemaakt door een object dat de oppervlakte heeft geraakt. Volgens ESA moet het een groot object zijn geweest dat onder een lage hoek met enorme kracht op het oppervlakte kwam.

Orcus Patera cartografisch weergegeven.

Het probleem is echter dat er nergens in de omgeving een ‘groot object’ te zien is. Misschien is het een meteoor of meteoriet geweest die de planeet heeft geschampt om toen weer het heelal in de vliegen.

Voorlopig zijn ze bij ESA heel eerlijk, ze weten niet precies wat er is gebeurd, Orcus Patera heet een ‘raadsel’ in het officiële communiqué van de ruimtevaartorganisatie. Eindelijk weer eens een echt mysterie in een heelal waarin we steeds meer weten te verklaren, heerlijk.