Mysterieuze graven in Peru ontdekt


In het noorden van Peru zijn twaalf graven ontdekt van het Chachapoya volk. Deze cultuur verdween vlak voor de Spaanse verovering van Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Over de Chachapoya is weinig bekend, behalve dat ze hoog in de bergen leefden, vandaar dat ze ook wel de ‘wolkenstrijders’ worden genoemd. Ook hadden ze vreemde begrafenisrituelen.

Dit volk stopte zijn doden niet in de grond, maar hakte nissen uit in hoge bergen. Daar werden de doden zittend vastgebonden, zoals op de foto. Veel van deze zittende doden zijn tot de dag van vandaag te zien in hun nissen. Je moet daar wel voor reizen, de meeste graven liggen boven de 3000 meter.

Afgelopen juli is door lokale inwoners een nieuw graf ontdekt met daarin twaalf lichamen. Geen daarvan is groter dan 70 centimeter, zodat Peruaanse archeologen denken dat het om kindergraven gaat. De ontdekking is pas nu wereldkundig gemaakt door het nationale bureau voor handel en toerisme. In de tussentijd zijn de graven beveiligd tegen grafrovers.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de lijkjes zijn gebalsemd en dat ze daardoor goed zijn geconserveerd. De archeologen hopen dat ze ons meer gaan vertellen over deze geheimzinnige cultuur.