Mysterieuze code ontcijferd


Een internationaal onderzoeksteam heeft voor een doorbraak gezorgd bij onderzoek naar mysterieuze ballen die stammen uit westelijk Iran. Deze ballen van klei, die al in de jaren zestig zijn gevonden, zijn 5500 jaar oud en stammen uit Mesopotamië, het huidige Irak. Ze bestonden al voor de Mesopotamiërs een schrift uitvonden.

De theorie was dat de ballen (ongeveer zo groot als de exemplaren waar je tennis mee speelt) werden gebruikt om economische transacties te administreren. Die theorie is opgesteld nadat een aantal jaren geleden in een 3300 jaar oude kapotte bal 49 kleine balletjes werden gevonden en een kleitablet waarop stond aangegeven dat de eigenaar 49 geiten had overgenomen.

Nu zijn enige tientallen complete ballen onder de CT-scanner gelegd. Daaruit bleek dat ook zij kleinere vormpjes in zich hadden. Soms van klei, soms van teer. Deze symbolen hadden 14 verschillende vormen, waaronder piramides, munten, balletjes en kegels. Bovendien bleken er in de ballen kleine gaatjes te zitten, waarschijnlijk om ze aan een touw op te kunnen hangen.

De theorie is nu dat iedere bal een contract was en dat de vormen staan voor bepaalde dieren of andere waardevolle spullen. Na het sluiten van het contract werd het juiste aantal symbooltjes in een bal van klei gebakken, een soort ondertekening van het contract.

De ballen bevatten aan de buitenkant ook altijd een aantal zegels. De onderzoekers brachten ook die in kaart en denken dat het gaat om symbolen van de verkoper en de koper. Een soort handtekeningen waaraan je de partijen die de deal maken kunt herkennen.

De ontdekking is gepresenteerd in het Royal Ontario Museum, waar sommige ballen de komende tijd te zien zullen zijn.