Mysterieuze bron ontdekt


In het uiterste noorden van Canada hebben geologen van de University of Calgary een bron gevonden op een plek waar dat helemaal niet kan. De bron ligt op het eiland Ellesmere, waar de gemiddelde jaartemperatuur -20 is, halverwege een 800 meter hoge berg. Er komt meer dan 500 liter water per seconde uit. Het enige probleem: waar komt dat water vandaan?

Het is in de natuur uitzonderlijk om een krachtige bron zo hoog in het landschap te vinden. Dat kan alleen als er in de buurt een gletsjer is. Die is in dit geval kilometers verderop. Ook zou smeltende permafrost een verklaring kunnen zijn, alleen produceren dergelijke bronnen hooguit 10 liter water per uur, hier spuit het water met grote kracht uit.

De enige andere bekende mogelijkheid is een magmakamer die water diep in de aarde verwarmt en het dan naar boven duwt. Een uitgebreide test van de ondergrond heeft uitgewezen dat ook die omstandigheden op Ellesmere niet voorkomen.

Een echt ouderwets raadsel dus. Een chemische analyse van het water toont aan dat het van het oppervlak komt. De Canadese geologen, die over hun ontdekking schrijven in het vakblad Geology, hebben de theorie geformuleerd dat het toch om smeltwater van gletsjers gaat. Op de een of andere manier vindt dat een weg door de stijf bevroren bodem om bij de bron naar buiten te komen. Logisch is dat niet, maar voorlopig is het de enige verklaring. De enige plek waar dat eerder is waargenomen: Mars.