Mysterieus pufje op Mars


Amateur astrologen hebben een wolk op Mars ontdekt. Toen ze gingen nameten, bleek het ding 240 kilometer hoog te zijn.

Een groot voordeel van de openheid waarmee Nasa tegenwoordig ruimtefoto’s deelt via internet, is dat vele ogen de plaatjes zien en dat vreemde gebeurtenissen dus vaker opvallen. Dat leidt in sommige gevallen tot speculatieve verhalen op internet, waarbij buitenaardse wezens meestal een grote rol spelen. Sommige van deze verhalen zijn zeer hardnekkig.

Maar het leidt ook tot het waarnemen van fenomenen die nog niet kunnen worden verklaard door de experts. Zoals dit ‘pufje’ op Mars, dat eind vorige week ineens zichtbaar was. De mensen achter de site Exosky merkten het op en gingen op onderzoek uit. Ook al omdat het pufje een wolk van meer dan 240 kilometer hoog is.

Navraag bij Nasa leerde dat er geen grote inslagen zijn geweest van asteroïden in de afgelopen tijd. Ook is er recent geen vulkanische activiteit op Mars waargenomen.

Wat is het dan wel? De wolk kan het gevolg zijn van een storm op Mars. Mogelijk is de stof opgedwarreld door de zonnestorm die vorige week ook de aarde raakte. Wellicht is het een combinatie van beide fenomenen. Nasa vindt de ontdekking interessant genoeg om verder te gaan speuren naar de oorzaak.

Follow Faqtman on Twitter