Mysterieus object bij Saturnus


Saturnus ringen

Iets knoeit met de ringen van Saturnus. Nasa heeft opnames gemaakt van de planeet waarop te zien is dat de ringen worden verstoord door een object. De foto’s zijn afkomstig van de Cassini sonde.

De ringen bestaan uit biljoenen deeltjes stof en ijs. Die vormen meerdere ringen van 90 tot 900 meter dik. De buitenste ringen zijn bijna 300.000 kilometer lang. Sommige ringen hebben van sterrenkundigen een letter gekregen, anderen zijn genoemd naar sterrenkundigen en klassieke figuren.

In de buitenste ring, F, zit een deuk. Dat komt, zo zegt Nasa, een onbekend object. Dat object draait, want de deuk neemt iedere paar uur een andere vorm aan. Waarschijnlijk zijn er meer van dit soort objecten in de ringen, maar die zijn normaal niet te zien door al het stof. De F-ring is echter zo dun, dat dit object goed waarneembaar is.

Het draaien van het object wordt waarschijnlijk veroorzaakt door Prometheus, een van de manen van Saturnus. Dit aardappelvormige brok steen heeft een zwakke aantrekkingskracht en trekt de F-ring wel vaker uit zijn verband. In dit geval houdt het de verstoring in stand. Of hield, want het object werd in april geobserveerd en is inmiddels verdwenen.