Mysterieus grottenvolk ontdekt


In grotten in Nepal zijn de resten van een onbekend volk ontdekt. Ze leefden letterlijk heel hoog en droog.

De grotten zijn al vijf jaar geleden ontdekt, maar dat is steeds stilgehouden om te zorgen dat archeologen het stelsel ondergrondse verblijven ongestoord konden bestuderen. Wat ze vonden waren de resten van een onbekend volk dat tot de vijfde eeuw in grotten leefde op 4000 meter hoogte. Ze waren dus hoog, maar toch ondergronds. Als er iemand stierf, werd het lijk buiten gelegd, zodat roofvogels het vlees konden opeten. De botten werden in de grot begraven.

Moderne Nepalezen stammen van de grotmensen af, blijkt uit DNA-tests. Foto: © Beat Germann | Dreamstime.com.

In totaal zijn er resten van 27 mensen en tientallen dieren gevonden in de grotten. Of de bewoners ooit buiten kwamen, is niet bekend, het kan zijn dat ze de meeste tijd ondergronds doorbrachten en alleen voor de jacht naar buiten gaan, heeft het Nepalese Department of Archaeology bekend gemaakt in de lokale krant República.

De theorie is dat het leven in de grotten op termijn niet vol te houden was. De omgeving, in het department Mustang, is te droog en te onvruchtbaar. De bewoners zijn toen naar buiten gegaan en de berg afgedaald naar de vruchtbare vallei. DNA van grotmensen is in nabijgelegen dalen teruggevonden. Het gebruik om doden door wilde dieren op te laten eten is wel bewaard gebleven, sommige volkeren in Nepal en Tibet doen dat nog steeds. Waarschijnlijk is het van de grottenmensen afkomstig.

Follow Faqtman on Twitter