Mysterie van zeilende stenen opgelost


Het is een raadsel. Hoe kan het dat er stenen zijn in Death Valley, de woestijn in de Amerikaanse staat Californië, die bewegen? Ze laten daarbij ook nog een spoor achter dat aangeeft waar ze vandaan komen, alsof ze mensen uitdagen het mysterie te verklaren. Dat is nu gedaan, door geologen van Johns Hopkins University in de VS.

Die maakten GPS zenders vast aan een aantal van de ‘zeilende stenen’ om vast te stellen wanneer ze bewegen. Niemand heeft dat namelijk ook gezien. De onderzoekers dachten minstens tien jaar te moeten wachten, maar in de eerste winter was het ineens raak. De GPS gaf aan dat de stenen flink aan de wandel waren.

Toen de mensen achter het experiment in december 2013 naar Death Valley reden, zagen ze waarom. Het was zo koud geweest, dat zich op de woestijnbodem een laagje ijs had gevormd. Toen dat begon te smelten, vormde zich een mengsel van ijs en modder. Dat was zo glad, dat een klein zuchtje wind al voldoende was om de stenen in gang te zetten.

Door de grote warmte in Death Valley waren het ijs en de modder binnen een paar uur verdwenen. Daardoor leek het alsof de stenen zelf aan de wandel waren gegaan op een kurkdroge woestijnvloer, schrijven de onderzoekers in PlosOne.