Mysterie Tully-Monster ontrafeld


Tully Monster

Het is een van de meest bizarre fossielen die je kunt vinden: het Tully-Monster. Deze 300 miljoen jaar oude waterdieren waren slechts 10 centimeter lang, maar wat een merkwaardige schepsels. Voor hun langwerpige lichaam zit een soort grijparm, maar waar is de mond? Hun ogen zitten op stokjes aan de zijkant van het lichaam, dat uit segmenten lijkt te bestaan, als een worm.

Wat is het? Welke evolutionaire route heeft dit beest gevolgd? Aan de universiteit Yale hebben paleontologen 1200 fossielen van dit beestje onderzocht om antwoord op die vragen te krijgen. Tot nu toe werd gedacht dat het Tully-Monster een bizarre voorloper van de naaktslak is, maar die theorie kan in de prullenbak, zeggen de mensen van Yale.

Zo is de donkere streep die bij de fossielen te zien is geen eenvoudige darm, maar een ruggengraat. De ‘arm’ aan de voorkant van het lichaam blijkt een heuse mond, compleet met tanden. Wat leek op segmenten, zijn pakketjes spieren, waarmee het die zich waarschijnlijk voortbewoog.

Op basis van die ontdekkingen meldt Yale in het blad Nature dat het een gewerveld zoogdier was, net als mensen, maar dan wel een gekke. Het dier kent zelfs een tong in de langwerpige uitstekende mond. Wellicht heeft het zelfs geproefd wat het at. De onderzoekers vonden ook aanwijzingen voor een centraal zenuwstelsel, wat het mogelijk maakt dat het dier kon jagen of grazen naar eetbare planten onder water.