Mysterie scheve dennenbomen opgelost


scheve dennenbomen

Het begon met een toevallig praatje van twee biologen, een Australiër en een Amerikaan. Die laatste had zowel in Californië als op Hawaii gewerkt en het was het opgevallen dat op beide locaties de dennenbomen altijd naar het zuiden groeiden. ‘Dat is grappig‘, zei de Australiër, ‘bij ons groeien ze altijd naar het noorden.’ En zo was een onderzoek geboren.

De Amerikaan ging de gekke scheven bomen analyseren. Het bleek in alle gevallen om de Araucaria columnaris te gaan, een dennenboom die oorspronkelijk uit Nieuw-Caledonië komt, maar tegenwoordig over de hele wereld wordt geteeld omdat ze zo mooi en lang zijn. Ze worden ook als kerstboom gebruikt. De bioloog van California Polytechnic State University selecteerde 257 exemplaren wereldwijd en liet ze opmeten door collega’s in de buurt. Zo wist hij de hoogte, dikte en de hoek waaronder ze groeien.

En inderdaad, deze Cook Pine groeit in meer dan op procent van de gevallen scheef – altijd richting de evenaar. Op het zuidelijk halfrond naar het noorden, op het noordelijk halfrond naar het zuiden. Ze staan gemiddeld 8 graden uit het lood. Hoe verder van de evenaar, hoe schever de boom groeit. En dat laatste is een aanwijzing dat de groeirichting wel eens met het zonlicht te maken kan hebben, een mechanisme dat fototropisme heet.

Veel planten doen dat, maar dit is voor het eerst dat het bij een boom is vastgesteld. Misschien omdat de Cook Pine geen boom is, maar een hele grote plant. De dennenbomen behoren tot de coniferen, houtachtige planten die veel mensen als heg in de tuin hebben. Schijnbaar richt deze plantensoort zich ook naar de zon, hoewel de onderzoeker niet kan uitsluiten dat het aardmagnetisch veld er ook iets mee te maken kan hebben. Dat doet wel vaker gekke dingen op het aardoppervlak.