Mysterie Mars ontrafeld


Nasa denkt een klein mysterie op Mars te hebben opgelost. Op sommige heuvels op de rode planeet zijn kaarsrechte langwerpige geulen te zien, die van boven naar beneden lopen. Deze geulen kunnen niet zijn veroorzaakt door erosie, want dan zouden ze onderaan uitwaaieren, zoals ook op aarde (en andere plekken op Mars) gebeurt.

Nasa denkt nu te weten wat het is. De geulen worden veroorzaakt door bevroren brokken kooldioxide, een stof die we op aarde goed kennen als rookeffect op feestjes en in disco’s. Grote brokken hiervan ontstaan gedurende de Mars-winter bovenop de heuvels en rollen dan naar beneden als het warmer wordt. Eenmaal beneden aangekomen, smelten de brokken, zodat er geen bewijs meer is dat ze de strepen hebben getrokken.

Specialisten van Nasa hebben de omstandigheden op Mars nagebootst in de woestijn en brokken bevroren kooldioxide naar beneden laten rollen over los zand. Toen ontstonden dezelfde patronen als op Mars te zien zijn. Het blijkt dat bevroren kooldioxide veel beter naar beneden glijdt dan waterijs en zo in staat is om zeer lange verticale strepen te maken.