Mysterie: iemand produceert weer ozon-vernietigend gas


ozon

Het grote milieuprobleem van de jaren tachtig en negentig was het gat in de laag ozon rond de aarde. Deze laag, die ons beschermt tegen gevaarlijke straling van de zon, werd steeds dunner. Oorzaak waren chemische verbindingen bekend als chloorfluorkoolwaterstoffen, of cfk’s. In 1987 werd internationaal afgesproken om de productie daarvan snel af te bouwen. Iedereen hield zich daaraan, cfk’s verdwenen langzaam uit onze atmosfeer.

Tot nu. Uit metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de VS blijkt dat CFK 11, een stof die werd/wordt gebruikt in koelkasten en airconditioning, weer terug is. De productie van deze stof is officieel opgehouden in 2010 en het aandeel van deze stof in onze atmosfeer loopt al jaren drastisch terug. Maar de neergaande grafiek vertoont ineens een bultje.

Bij de NOAA weten ze niet hoe dat komt. Alle landen houden zich officieel aan de afspraken om deze stof niet meer te produceren. Maar hoe komt het dan dat er nu 25 procent meer CFK 11 in de lucht zit dan in 2012? Metingen met zeer nauwkeurige apparatuur tonen aan dat de bron van deze vervuiling op het noordelijk halfrond zit en zich waarschijnlijk bevindt in een gebied met daarin China, Mongolië en Noord- en Zuid-Korea. Nauwkeuriger bepalen lukt niet.

De NOAA roept regeringen in Azië op naar de bron te gaan zoeken en te zorgen dat die stopt met het produceren van deze inmiddels verboden stof. De productie is waarschijnlijk rond 2014 begonnen en zorgt dat de afbouw van dit gas in de atmosfeer in gevaar komt. Dat kan zorgen voor een dunnere ozonlaag en daardoor meer huidkanker. Maar het verergert ook de klimaatverandering, zegt de dienst. Dit zeer tegen de zin van hun hoogste baas, president Trump, die niet gelooft in stijgende temperaturen.