Mysterie: enorme scheur in Afrika


scheur kenia

Op dit moment is Afrika nog één continent, maar wacht lang genoeg en het worden er twee. Het continent scheurt doormidden, weten geologen al lange tijd, er loopt een breuklijn door oostelijk Afrika van noord naar zuid. Maar het is een zeer langzaam proces dat miljoenen jaren gaat duren. De komende millennia zullen we er nog niets van merken. Of toch wel?

Net buiten Nairobi, Kenia, is namelijk spontaan een gigantische scheur in de aarde ontstaan, precies op de plek waar volgens geologen over miljoenen jaren een oceaan zal liggen die de twee Afrikaanse continenten zal scheiden. Wetenschappers kunnen de bijna twintig meter diepe en dertig meter brede scheur niet goed verklaren. Is het dé scheur of puur toeval? En als dat zo is, hoe is deze scheur dan ontstaan?

Geologen van het Global Volcanism Program denken dat het wel degelijk gaat om de scheur die uiteindelijk Afrika zal splitsen. In dat geval staan de mensen rechts op de foto op een nieuw continent. Maar volgens Arizona State University, dat de scheur ook ter plekke bestudeert, is het een ‘gewone‘ scheur, ontstaan door hevige regenval en normale geologische krachten. Afrika breekt nog niet, zo bezweren ze, er is geen reden voor paniek.

Wie heeft gelijk? Geologen rond de wereld zullen de komende tijd met hulp van satellieten de plek van de scheur onderzoeken. Mocht er een nieuw continent aan het ontstaan zijn, dan kan de zoektocht naar een naam vast beginnen.