Mysterie buitenaards wow-signaal opgelost


wow-signaal

Het is meestal oorverdovend stil in de ruimte. Al decennia luisteren mensen met radiotelescopen naar het heelal, in de hoop een signaal op te vangen van een buitenaardse beschaving. Maar tot nu toe is zo’n ontdekking uitgebleven. Of toch niet? In 1977 ving astronoom Jerry Ehman van Ohio State University een signaal op dat 72 seconden aanhield. Op de computeruitdraai die hij maakte van die avond schreef hij het woord ‘wow’ bij het signaal.

Het stuk computerpapier (foto) werd iconisch. Waren het buitenaardse wezens die het radiosignaal hadden geproduceerd? Het kwam van de sterrengroep Chi Sagittarii, stond daar misschien een radiomast? Niemand die het wist. Daarna was het weer stil. Veertig jaar lang. Het wow-signaal werd gezien als een toeval, misschien wel een fout in de programmatuur.

Maar het mysterie is nu eindelijk opgelost. En nee, het zijn geen groene mannetjes die met de radio aan het spelen waren. Astronomen van het Amerikaanse St Petersburg College hebben ontdekt dat er twee kometen zijn die een dergelijke verstoring op de radioband veroorzaken. De twee kometen, 266P/Christensen en 335P/Gibbs, hebben een dikke laag waterstof om zich heen hangen. Die laag produceert een zwak signaal op 1420 MHz, exact de frequentie van het wow-signaal.

Ze waren vanaf de aarde gezien in 1977 bovendien op de juiste plek om de indruk te wekken dat het signaal van Chi Sagittarii kwam.

Het is een tegenvaller voor mensen die geloven dat het wow-signaal daadwerkelijk een teken was van buitenaardse intelligentie. Maar die groep is in de loop der jaren sowieso erg geslonken. Ook al omdat er nooit meer iets werd gehoord uit de omgeving van Chi Sagittarii. Voor astronomen is het fijn dat ze nu eindelijk een verklaring hebben. Wetenschappers hebben een hekel aan losse eindjes. Maar of we buitenaards leven ooit gaan vinden?