Mysterie bolbliksem opgelost


Al eeuwen zien mensen het, maar zelfs het bestaan er van is officieel nooit bewezen: bolbliksems. Deze ronde vorm van bliksem is ongeveer zo groot als een grapefruit en kan zelfs door glas en muren heen.

Al in de 19e eeuw zagen mensen bolbliksem.
Hele interieurs zouden er door zijn vernietigd. Aan de Australia National University is nu een theoretisch model ontwikkeld hoe bolbliksem kan ontstaan.

Het zou gaan om als geladen deeltjes, ionen, overblijven nadat de bliksem ergens de grond raakt. Deze ionen gaan aan de wandel. Als ze een huis tegenkomen, dan wordt de lading van de ionen via elektromagnetische straling overgebracht op luchtmoleculen aan de binnenkant.

Eerdere verklaringen van bolbliksem waren dat mensen hallucineerden door sterke magnetische velden, radarinstallaties die te veel straling uitzonden en zelfs spontane zwarte gaten.

Volgens de Australiërs is hun theorie pas bewezen als ze zelf een bolbliksem weten op te roepen. Daar gaan ze aan werken. Het huidige onderzoek, compleet met de wiskundige formule, is na te lezen in het vakblad Journal of Geophysical Research Atmospheres.

Zelf ‘bolbliksem’ maken?
Je kunt bolbliksem – althans een kleine en minder krachtige versie – nabootsen. Neem een lucifer en laat die zo lang mogelijk branden. Blaas hem uit een stop het nog gloeiende houtje in een magnetron; zet die op de hoogste stand. De lucifer zal zeer helder opgloeien en soms zelfs van het schoteltje omhoog komen. Gebruik wel een oude magnetron, want de kans op schade is aanwezig.

Follow Faqtman on Twitter