Muziek maakt mannen aantrekkelijker


muziek

Muziek maakt mannen aantrekkelijker voor vrouwen. Psychologen van de universiteiten van Wenen en Innsbruck (Oostenrijk) hebben dit ontdekt tijdens een interessant experiment. Vrouwen worden niet mooier of lelijker door een deuntje op de radio, rapporteerden dezelfde wetenschappers.

Charles Darwin, de oervader van de evolutie, geloofde al dat muziek een belangrijke rol speelde bij de voortplanting. Hij zag en hoorde hoe vogels die mooier fluiten dan andere eerder een partner vonden om mee te paren. Vooral mannetjes zingen het hoogste lied om zich te verzekeren van vrouwelijke aandacht. Mooi fluiten, zo bedacht hij, wijst op goede motorische en cognitieve functies, dus op uitstekend genetisch erfgoed.

Om te checken of dat ook bij mensen zo werkt, deden de Oostenrijkers een experiment met 96 heteroseksuele personen met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Ze hadden mensen uitgezocht die dezelfde interesses hadden. Alle proefpersonen kregen klassieke pianomuziek uit de 19e eeuw te horen en moesten tegelijkertijd gezichten van het tegenovergestelde geslacht met neutrale gezichtsuitdrukkingen beoordelen. Wie was knap en wie niet?

Als controle werd hetzelfde experiment ook gedaan zonder dat muziek aanstond.

Het bleek dat vrouwen na het luisteren naar muziek mannen aantrekkelijker vonden dan zonder muziek en dat hun bereidheid om een afspraakje te maken toenam. Vooral complexe muziek leidde tot het grootste effect. Bij mannen kon dit effect niet worden aangetoond, schrijven de wetenschappers in het vakblad PlosOne. Net als bij vogels zijn het dus de mannen die met geluid indruk proberen te maken.

De onderzoekers willen verder experimenteren, om te zien of muziek zelfs ‘een gebrek aan fitheid’ bij mannen kan compenseren. Als dat zo is, moeten mannen niet naar de sportschool als ze een buikje hebben, maar naar de pianobar. Dames u bent gewaarschuwd als er een zwijmelmuziekje uit de speakers komt.