Muurbloempje is onmisbaar


Bedrijven moeten zich niet blind staren op extraverte sollicitanten. Een verlegen nerd kan soms beter leidinggeven.

Verlegenheid is geen lastige kwaal, maar een evolutionaire tactiek om te overleven. Dat zegt Susain Cain, journalist voor de New York Times en schrijfster van een boek over introversie. Werkgevers kiezen bij sollicitaties vaak voor de kandidaat met de vlotte babbel, maar volgens Cain is dat lang niet altijd verstandig. Verlegenheid en introversie hebben wel degelijk een functie.

Sterker nog: in een leidinggevende positie scoren verlegen mensen soms zelfs beter dan hun extraverte collega’s, blijkt uit een onderzoek dat The Academy of Management Journal onlangs publiceerde. Verlegen mensen kunnen beter luisteren en zijn eerder bereid om goede ideeën van ondergeschikten aan te nemen.

Ook Albert Einstein was verlegen. Foto: Mansionwb (Flickr)

Zo’n 15 tot 20 procent van de mensen wordt beschouwd als verlegen (bang om af te gaan in gezelschap) of introvert (graag in een omgeving met weinig prikkels). Bij veel diersoorten is dat hetzelfde. De durfals gaan het eerst op het voedsel af terwijl de verlegen dieren afwachten of de situatie wel veilig is.

Vaak zullen de avontuurlijke dieren het meest te eten krijgen. Maar als er gevaar dreigt, blijken juist de afwachtende dieren te overleven. De natuur heeft kennelijk bewust voor een mix van karakters ‘gekozen’.

Ook bij mensen blijken de snelle types niet altijd in het voordeel. Extraverte mensen maken meer auto-ongelukken, raken vaker gewond, gaan eerder vreemd (mannen) en wisselen vaker van partner (vrouwen). Daarnaast doen introverte types het beter op school. Ze kunnen scherper observeren, maken gedegener beslissingen en halen, zelfs met een gemiddeld IQ, hogere cijfers.

Werkgevers doen er dus goed aan om verder te kijken dan die vlotte babbel. Grote kans dat ze anders een Albert Einstein, Charles Darwin, Eleanor Roosevelt of J.K. Rowling laten lopen. Allemaal succesvolle mensen die zichzelf als verlegen beschouwen.

Follow Faqtman on Twitter