Musiceren goed voor reactiesnelheid


muziek-maken

Iedereen die al gedurende vele jaren een instrument speelt, reageert in het dagelijks leven sneller. Een experiment toonde aan dat de musici aanzienlijk lagere responstijden hebben als het gaat om reageren op lawaai of andere stimuli. Omdat de reactiesnelheid vooral op hogere leeftijd zakt, kan muziek hier een waardevolle compensatie vormen, is het vermoeden.

Wetenschappers van de University of Montreal (Canada) hebben dit fenomeen ontdekt. Zij vermoeden dat er bij musici sprake is van betere zenuwverbindingen tussen het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld de vingers op een toetsenbord) en de hersens (waar de melodie is opgeslagen). Behalve dat musicerende mensen sneller reageren, kunnen ze zich ook beter concentreren en hebben ze meer zelfdiscipline. Het vermoeden bestaat dat mensen die sinds hun kindertijd spelen, bovendien beter vreemde talen leren.

De snellere reactietijd werd ontdekt bij een proefneming waarbij mensen op een muis moesten klikken zodra ze een geluid hoorden. Zij die al jaren een instrument bespelen, klikten gemiddeld na 208 milliseconden. Niet-musici deden er 276 milliseconden over. Tijdens een ander deel van het experiment legden mensen hun vingers op een machine die vibraties kon opwekken. Ook hier waren de muziekmakers sneller.

De wetenschappers schrijven in het vakblad Brain and Cognition dat hun studie duidelijk aantoont dat muziek maken meer voordelen heeft dan het vermaken van mensen tijdens een concertje. het traint de hersens en geeft vooral oudere mensen langer het voordeel van een snel werkend brein. Zelfs als je geen talent hebt, is dat een goede reden om toch maar een piano te kopen.