Muren tegen tornado’s


Amerika zit weer midden in het tornado seizoen. Van mei tot september razen over een aantal staten in het Midden-Westen wervelwinden die voor miljoenen schade aanrichten (zie foto) en ieder jaar weer mensenlevens eisen. Is daar niet wat aan te doen? Ja, zegt een natuurkundige. Maar het gaat wel wat kosten.

Rongjia Tao van Temple University stelt in het vakblad International Journal of Modern Physics voor om een serie 300 meter hoge en 50 meter brede muren te bouwen. Die moeten komen te liggen in North Dakota, Oklahoma, Texas en Louisiana. De muren zorgen dat warme lucht niet kan mengen met koude lucht. Als dat wel gebeurt, ontstaan de tornado’s.

Tao kwam op zijn idee toen hij keek naar een regio in oostelijk China waar warme en koude lucht ook samen komen. Daar ontstaan geen tornado’s omdat de luchtmassa’s worden gescheiden door bergen. Kunstmatige bergen zouden hetzelfde kunnen doen, denkt hij. De kosten daarvoor zijn rond de 160 miljoen dollar per mijl, een schijntje vergeleken met wat de tornado’s ieder jaar weer kosten.

Het bouwen van 300 meter hoge muren moet ook technisch geen probleem zijn. Nu al worden gebouwen neergezet van die omvang. Maar of het mooi zal zijn? Daarover laat meneer Tao zich niet uit.