Door muren kijken steeds makkelijker


through wall imaging
Proefopstelling: betonnen wand en radar.

De Amerikaanse troepen in Irak hadden in 2012 de première, ze waren uitgerust met een apparaat dat door muren heen kon kijken. Het leverde een beetje wazige plaatjes op, maar het stelde de soldaten wel in staat om te ontdekken hoeveel mensen zich in een huis bevonden en of het kinderen of volwassenen waren. De techniek staat echter niet stil, de laatste ontwikkelingen in through-wall imaging (TWI) laat muren zo goed als verdwijnen.

Onderzoekers van Duke University in de Verenigde Staten hebben net hun nieuwste vinding gepresenteerd. Het gaat om een nieuw programma dat de data die ze via een microgolf radar verkrijgen ‘sorteert’. De optische natuurkundigen van Duke kwamen tot de conclusie dat muren vrijwel altijd dezelfde dichtheid hebben, uit welk materiaal ze ook zijn gebouwd. Dat betekent dat je een computer kunt leren om de verstoringen die de muur oplevert, te negeren.

through wall imaging
Het radarbeeld. Links ongefilterd, rechts na filtering.
Het resultaat is een helderder beeld, bijna alsof de muren van glas zijn. De politie (of wie dan ook) kan daarmee een heel goed idee krijgen van de binnenkant van een huis, de objecten die daar staan en of de personen binnen gewapend zijn. Dat kan bij gijzelingsacties heel handig zijn. En niet duur, de microgolfradar die de mensen van Duke gebruikten, kost maar rond de 5000 euro. Daarmee komt het binnen het bereik van zelfs kleinere politiekorpsen.

De nieuwe techniek is in staat om objecten te ontdekken die maar een centimeter van een ander object staan. En dat met relatief weinig stroom, zodat de radar makkelijk mee kan in de uitrusting van een politieman of -vrouw. Even snel een huis van binnen bekijken gaat dan tot de standaard uitrusting behoren. Zorgelijker voor de privacy is dat dezelfde techniek vroeger of later op de consumentenmarkt kan komen. Het Amerikaanse bedrijf Vayyar biedt nu al een iets minder precies systeem als ‘beveiliging’ voor je huis.