Mummificeren veel ouder dan vermoed


Wanneer zijn de oude Egyptenaren begonnen met het mummificeren van hun doden? Tot nu toe werd gedacht dat de techniek rond 2200 voor Christus ontstond en pas rond 1000 voor Christus werd geperfectioneerd. Maar analyse van veel oudere graven in het zuiden van Egypte leren dat ze daar al duizenden jaren eerder mee begonnen.

Het gaat om graven van voor de tijd van de farao’s, uit de Badari-cultuur. Die wordt beschouwd als prehistorisch, late steentijd. In graven die dateren tussen 4500 en 3350 voor Christus werden lappen gevonden (foto) waarin de lijken waren gewikkeld. Die lappen zijn al rond 2000 gevonden, maar de techniek om ze goed te onderzoeken is nu pas voorhanden.

Uit de analyse blijkt dat de lappen sporen bevatten van pijnbomenhars, aromatische plantenextracten, plantaardige suiker, natuurlijk petroleum en plantaardige en dierlijke vetten. Dat zijn allemaal stoffen die helpen om de ontbinding van een lijk tegen te gaan. Ze hebben bovendien een antibacteriële werking. Veel van dezelfde stoffen werden 3000 jaar later, tijdens de bloeitijd van het mummificeren ook gebruikt.

Het onderzoek door Macquarie University (Australië) is verschenen in de wetenschappelijke open access database PlosOne.