Muizen reageren slecht op e-sigaret


Muizen die worden blootgesteld aan de damp van e-sigaretten hebben een verzwakt immuunsysteem, blijkt uit nieuw onderzoek. Aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health werden twee groepen muizen geobserveerd. De ene groep werd blootgesteld aan schone lucht, de andere helft was geplaatst in een inhalatiekamer waar dagelijks een hoeveelheid damp in werd geblazen die een roker ook tot zich neemt.

Daarna werden de muizen blootgesteld aan ziekteverwekkers. De muizen die frisse lucht ademden waren – niet verrassend – prima in orde. De tweede groep was veel gevoeliger voor bijvoorbeeld pneumokok, een bacterie die meestal door het immuunsysteem onschadelijk wordt gemaakt, maar die bij een verzwakte afweer longontsteking kan veroorzaken.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat e-rook niet onschuldig is, zoals soms wordt beweerd. Vooral mensen die aan longziektes lijden, zouden extra gevoelig zijn voor ziekteverwekkers dankzij de damper. Juist deze mensen zouden vaak zijn gaan dampen als alternatief voor de sigaret.

Waarom de damp deze reactie in muizen veroorzaakt, is nog niet bekend. De rook van e-sigaretten bevat minder schadelijke stoffen dan tabaksrook. De onderzoekers, die publiceerden in de wetenschappelijke database PlosOne, vermoeden dat de damp veel vrije radicalen bevat. Dergelijke stoffen veroorzaken beschadiging in cellen en zijn mogelijk ook verantwoordelijk voor veroudering.