Muizen kunnen praten


muis

Muizen mogen dan geen goede stembanden hebben, of een mond waarmee ze woorden kunnen vormen, toch spreken ze met elkaar. Dat gebeurt via een systeem van lichaamstaal. Dat is complexer dan je zou denken, Amerikaanse onderzoekers hebben werkwoorden en zelfstandige naamwoorden kunnen ontdekken in het taaltje.

De onderzoekers, van Harvard Medical School, gebruikten een opmerkelijke onderzoekmethode, een spelcomputer. Daarin zitten chips die heel nauwkeurig bewegingen registreren. Door die op muizen te gebruiken en de output door een computer te laten analyseren, ontdekten ze zaken die het menselijk oog niet kan oppikken.

Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen maar de reactie van een muis op de geur van een vos te testen. Maar dat leverde al zo veel informatie op, dat het onderzoek werd uitgebreid. Daarbij ontdekten de Amerikanen dat muizen met hun zeer subtiele lichaamsbewegingen – ze duren maar een fractie van een seconde – echte zinnen kunnen maken. Zo waarschuwen ze elkaar bijvoorbeeld voor roofdieren.

De onderzoekers benadrukken in het vakblad Neuron dat ze nog maar aan het begin staan. Ze hebben bepaalde elementen van zinnen kunnen ontdekken, maar het meeste is letterlijk nog een vreemde taal voor ze. Dat muizen echter een rijk vocabulaire hebben, staat wel vast. Nu is het een kwestie van deze taal leren. Dat moet gebeuren door langdurige observatie van vele muizen.