Muizen krijgen supergeneeskracht door embryogen


De muizen in het lab van de University of Texas Southwestern Medical Center zijn bijzonder. Ze ontwikkelen geen tumoren in hun jeugd, terwijl ze daar wel gevoelig voor zijn. In plaats daarvan groeiden ze op tot grote en erg harige volwassen muizen. Bovendien groeiden afgeknipte teentjes terug en genazen wondjes in de oren in no time. Het verschil met normale muizen? Ze bezitten een eiwit dat normaal alleen in embryo’s voorkomt.

Het eiwit, Lin28a, stond al langer in de schijnwerpers van onderzoekers vanwege zijn functie van weefselherstel in stamcellen. Maar in muizen die genetisch zo zijn veranderd dat ze het eiwit gedurende hun hele leven maken, blijft dus dit heilzame effect van toepassing in hun volwassenheid.

Wat vooral bijzonder is, schrijven de onderzoekers in het vakblad Cell, is dat Lin28a de biologische leeftijd van de cellen reset. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op de vele enzymen die de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel, ondersteunen.

Het zal nog wel even duren voor de ontdekking ook echt tot toepassingen van het eiwit bij mensen leidt. De meeste geneesmiddelen richten zich op enzymen of ontvangers op het oppervlak van de cel. Maar Lin28a bevindt zich in de celkern tussen het DNA en is daarvoor lastig te bereiken. Maar het is een stapje dichter bij het vinden van de bron van de eeuwige jeugd.