Muis met pijn knijpt ogen toe


Hoe kun je meten of een dier pijn heeft? Wetenschappers ontwikkelden een methode om het bij muizen aan hun gezicht af te lezen.

Muizen zijn belangrijk voor de wetenschap. Bijna alle medicijnen die nu op de markt zijn, werden ooit eerst op muizen getest. Daarbij is het vaak belangrijk om te weten of een muis pijn heeft of niet. Maar je kunt het natuurlijk niet aan het kleine knaagdier vragen.

Vandaar dat wetenschappers nu een methode hebben ontwikkeld om het aan het gezichtje van een muis te zien. De nieuwe ‘muis grimas schaal’ beschrijft hoe een muis kijkt. De schaal begint bij een lichte pijn en loopt helemaal naar ondraaglijke pijnen.

Maar wie wil dit nu pijn doen?
Maar wie wil dit nu pijn doen?

Net als mensen spannen muizen de spieren in hun gezicht aan als ze pijn hebben. Ze knijpen hun ogen toe en leggen hun oren steeds platter in hun nek. Snorharen gaan tegen elkaar aan liggen; de neus rimpelt. Door deze signalen goed te bestuderen kun je zien hoe erg te pijn is.

Het onderzoek, waaraan is meegewerkt door de universiteit van Leiden, toont een theorie van Darwin aan. Hij dacht al dat de mens niet de enige soort is die gezichtsuitdrukkingen heeft. Sterker nog, muizen en mensen hebben bijna soortgelijke reacties op pijn. Daaruit concluderen de wetenschappers dat gezichtsuitdrukkingen al heel vroeg in de evolutie zijn ontstaan.

Beeld: E3000

Meer Faqts:

Wasberen veroveren Chicago

Smetvrees leidt tot twijfel

Aswolk kan zomer verknallen