Muis maakt zelf nieuwe tanden


Je wisselt in je leven maar één keer. Komt nu misschien verandering in. Wetenschappers hebben een muis nieuwe tanden laten maken.

Iedereen herinnert het zich nog wel, de wiebelende tanden, het eindeloos wrikken met je tong en dan het moment dat je melktand eruit viel. Je legde de tand onder je kussen, waarna er de volgende dag ineens een kwartje lag, van ‘de tandfee’. Als het aan professor Takashi Tsuji van de Universiteit van Tokio ligt, kun je dezelfde ervaring binnenkort als volwassene hebben, minus het kwartje wellicht.

Tsuji en zijn team zijn er in geslaagd om bij muizen nieuwe tanden te kweken. Daarvoor hebben ze in de kaken van muizen kiemcellen ingebracht. Dat zijn cellen uit een andere tand die alle genetische informatie bevatten die nodig is om een nieuw stuk gebit te laten groeien. De kiemcellen ontwikkelden zich in een paar weken tot volwassen (maar iets kleinere) bijtspijkers.

De Japanners hebben met de muizentanden voor een doorbraak gezorgd. Het gebit van muizen en mensen is namelijk niet wezenlijk anders. Ook bij mensen moet het mogelijk zijn nieuwe tanden te ‘klonen’. In plaats van implantaten of een kunstgebit, kun je dan een nieuwe tand laten groeien. Maar Tsuji kijkt nog verder, hij ziet de mogelijkheid om ook andere lichaamsdelen te vervangen door middel van kiemcellen.

Geen wortelkanaalbehandelingen meer. Foto: Radiant Guy
Geen wortelkanaalbehandelingen meer. Foto: Radiant Guy