Mr. nice guy verdient minder


Foto: Emilian Robert Vicol

Je kent ze wel, de typische ‘mr. nice guys’. Deze mannen – of vrouwen – zijn te vertrouwen, zijn recht door zee, houden zich aan beloftes, doen wat voor een ander en zijn ook nog eens bescheiden over hun daden. Daarvan zouden er wel wat meer op deze aarde mogen rondlopen.

Toch hebben ‘nice guys’ een groot nadeel: ze verdienen minder. Zo blijkt althans uit een studie onder bijna 9000 mannen en vrouwen. Zij werden aan cognitieve en persoonlijkheidstesten onderworpen om hun ‘nice guy’-gehalte te meten. Ze konden onder anderen scoren op bovengenoemde eigenschappen. Daarnaast werden hun inkomens genoteerd.

Uit de resultaten bleek dat de mannen die hoger dan gemiddeld scoorden 18 procent minder verdienden, wat op jaarbasis op ruim 7000 euro neerkomt. Bij vrouwen was het leed wat minder groot: zij leveren jaarlijks 1300 euro door hun aardige houding.

Waarom levert aardig zijn zo’n nadeel op? In een extra studie werden 460 managementstudenten gevraagd om acht fictieve sollicitanten met uiteenlopen karaktertrekken – waaronder ‘mr. nice guy’ – te beoordelen. Conclusie? Hoe aardiger de kandidaat, hoe kleiner de kans dat hij wordt aangenomen (voor vrouwen geldt dit iets minder).

Klinkt misschien gek, maar niet als je je bedenkt dat we er bepaalde stereotypen op nahouden. Omdat we onbewust aannemen dat mannen altijd egoïstisch zijn, kijken we neer op mannen die hier niet aan voldoen. Daarnaast is ‘Mr. nice guy’ weliswaar betrouwbaar op het werk, maar komt minder voor zichzelf op bij sollicitaties en salarisbesprekingen.

Toch valt er voor de man zeker wat te zeggen om aardig te zijn. Het is namelijk een van de belangrijkste eigenschappen die vrouwen in een man zoeken. ‘Mr. nice guy’ wordt dus misschien niet gauw rijk, maar heeft mogelijk wel meer geluk in de liefde.

Het onderzoek staat beschreven in het Journal of Personality and Social Psychology.

Follow Faqtman on Twitter