Mozart-gen maakt muzikaal


Foto: Pedro Sánchez.

Muzikaliteit is genetisch bepaald, als je ouders talent hebben, dan ben jij waarschijnlijk ook een virtuose muzikant.

Ze noemen het de arginine vasopressine receptor 1A (avpra 1a). Maar het goedje dat zorgt dat mensen jaloersmakend mooi muziek kunnen spelen had ook het Mozart-gen kunnen heten. Finse onderzoekers hebben het ontdekt bij een groot onderzoek naar wat mensen zo muzikaal maakt.

De Finnen onderzochten 31 families met in totaal 437 familieleden. De mensen werden bij al hun muzikale activiteiten gevolgd. Uit de studie blijkt dat de gemiddelde Fin (voor een Nederlander zal het niet anders zijn) per week 4,6 uur aandachtig naar muziek luistert en 7,3 uur per week muziek op de achtergrond hoort.

Maar belangrijker is dat ze ontdekten dat mensen die veel met muziek bezig waren of er zelfs hun beroep van hadden gemaakt, allemaal het gen avpra 1a in hun bloed hadden. Van dit gen is bekend dat het zorgt dat we aardige mensen zijn. Ook speelt het een rol in communicatie; vogels die dit gen in hun lijf hebben, fluiten mooier dan soortgenoten.

De studie sluit aan bij eerdere ontdekkingen dat toondoofheid, muzikaliteit, creativiteit en het horen van toonhoogtes vaak van ouders op kinderen wordt doorgegeven.

Muzikanten en componisten die familie van elkaar waren:

  • Johann Ambrodius Bach en zoon Johann Sebastian Bach
  • Johann Strauss sr. en zonen Eduard en Johann Strauss jr.
  • John en zoon Julian Lennon
  • Marty en dochter Kim Wilde
  • Tim en Jeff Buckley
  • Follow Faqtman on Twitter