Mozart vliegt boven Wenen


Voor het eerst is het gelukt om grote hoeveelheden informatie door de lucht in een lichtstraal van A naar B te sturen. Door de nachtelijke hemel van Wenen werd een plaatje van Mozart drie kilometer door de lucht geschoten. Voor dit soort informatie-overbrenging is normaal een glasvezelkabel nodig, maar nu lukte het zonder.

De universiteit van Wenen gebruikte daarvoor een zender en een ontvanger die op de daken van hoge gebouwen stonden. Daartussen werd een laserstraal geschenen waarin door faseverschuiving informatie was opgeslagen. Bij faseverschuiving worden de toppen en dalen van lichtgolven naar voren of naar achteren verschoven.

Een beeld van de Oostenrijkse componist Mozart werd eerst gereduceerd tot nullen en enen en toen via de laserstraal verstuurd. Aan de andere kan rolde het beeld weer uit de computer.

Deze ontwikkeling betekent dat de onrustige, vervuilde lucht boven een grote stad kan dienen als alternatief voor glasvezel. Het enige dat er voor nodig is, zijn twee hoge gebouwen. Daarmee zou ook in gebieden waar geen kabel kan worden gelegd dataverbindingen mogelijk worden. Aan de hoeveelheid data die kan worden gestuurd, zit namelijk geen bovengrens.