Mozart maakt kinderen niet slim


Naar Mozart luisteren zou je slimmer maken, zo wordt gezegd. Kletskoek, zo ontdekten uitgerekend Oostenrijkse onderzoekers.

Het wordt het Mozart-effect genoemd: een toename van je IQ als je geregeld een CDtje van de Oostenrijkse componist opzet. In 1993 ontdekte een Amerikaanse psycholoog het effect en schreef er een dissertatie over. Door Mozart zou vooral het ruimtelijk inzicht van kinderen en volwassenen toenemen.

Honderden CD’s waren het gevolg: Mozart voor baby’s, Mozart voor studenten, Mozart als hulp bij het theorie-examen rijvaardigheid. In de VS gaf de staat Georgia een CD van Mozart aan alle zwangere vrouwen. Sommige crèches draaiden niets anders meer.

Commercieel handig: met baby's ontstond een nieuwe markt voor klassieke muziek.
Commercieel handig: met baby's ontstond een nieuwe markt voor klassieke muziek.

Maar daar kunnen ze mee ophouden. Naar het Klavierkonzert in D majeur luisteren of niet, je bent en blijft even slim/dom.

Dat is de conclusie van uitgerekend drie Oostenrijkers, die de afgelopen vijftien jaar bezig zijn geweest met het verzamelen van onderzoeksgegevens over Mozart en intelligentie van over de hele wereld. Niemand heeft het oorspronkelijke Amerikaanse onderzoek na kunnen doen.

De oude meester zelf. Was Mozart slim? Volgens de film Amadeus blonk Mozart niet uit in intelligent gedrag.
De oude meester zelf. Was Mozart slim? Volgens de film Amadeus blonk Mozart niet uit in intelligent gedrag.

‘Ik kan iedereen aanraden om naar Mozart te luisteren, maar slimmer zul je er niet van worden’, zegt onderzoeksleider Jakob Pietschnig van de universiteit van Wenen. Hij heeft letterlijk tientallen studies over dit onderwerp gevolgd, zonder dat er één proefpersoon met een hoger IQ naar huis ging.

Slimmer worden mag dan moeilijk zijn, dommer ben je zo. Een studie van de Université de Sainte-Justine in Montréal, Canada, toont aan dat televisiekijken door jonge kinderen funest is voor hun intelligentie.

De studie volgde meer dan 1300 kinderen vanaf hun tweede tot hun tiende. Kinderen die op tweejarige leeftijd al veel televisie keken, waren op hun tiende veel slechter op school – vooral rekenen was zwak – en ze waren over het algemeen nog dikker ook. De resultaten van de studie worden deze week bekend gemaakt.