Mozart-discussie, deel zoveel


Het was een baanbrekende studie in 1993. Twee Amerikaanse neurobiologen beweerden toen dat het luisteren naar Mozart door kleine kinderen er voor zou zorgen dat ze een hogere IQ-score kregen. Ouders sloegen massaal CD’s van de Oostenrijkse componist in. Zelfs zwangere vrouwen draaiden de muziek in de buurt van hun buik.

Helaas, in de jaren daarna werd de theorie ontkracht. Steeds opnieuw. Andere wetenschappers konden het IQ-verhogende effect van de muziek niet herhalen bij andere proefpersonen. Het ‘Mozarteffect’ werd afgeserveerd.

Of hadden de Amerikanen toch gelijk? Een nieuwe Finse studie lijkt ze twintig jaar later eerherstel te geven. Aan de Universiteit Helsinki is ontdekt dat klassieke muziek – en dan vooral Mozart – de gen-expressie kan be├»nvloeden. Dat is het fenomeen dat informatie die in genen is opgeslagen beschikbaar komt voor cellen in het lichaam. Een van de genen die wordt aangestuurd door muziek is het gen voor ‘synaptische overbrenging’, de motor achter intelligentie.

Het gaat hier om het alfa-Synuclein gen, dat ook bij zangvogels aanwezig is en zorgt dat ze makkelijker een deuntje van hun ouders kunnen onthouden en nadoen. Volgens de Finse onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het blad PeerJ, is dat een aanwijzing dat het IQ-verhogend effect van muziek een evolutionair-genetisch effect is. Zet de baby’s dus maar weer aan Eine Kleine Nachtmusik.