Moskouse straathonden pakken de metro


Straathonden in Moskou hebben zich aangepast aan het harde leven, ze zijn meer op een wolf gaan lijken en maken regelmatig een ritje met de metro.

256500826_0ebc412fc3

Een gemiddelde straathond wordt niet gewaardeerd. Dat is niet anders voor straathonden in Moskou. Toch zijn deze honden speciaal. Door het harde leven op straat hebben ze zichzelf ver ontwikkelt, zijn ze slimmer geworden en hebben het hele metrosysteem in hun hoofd zitten.

Andrei Poyarkov van het A.N. Severtsov instituut voor ecologie en evolutie heeft de ruim 35.000 straathonden, dat is 1 hond per 300 Moskovieten, 35 jaar lang bestudeerd. Hij zag dat de honden meer en meer van hun lieve karaktereigenschappen ruilden voor wolvengedrag. Ook ontstonden vier soorten verschillende soorten honden, te herkennen aan hun gedrag en hun plaats in de rangorde.

Zo is er de ´wachthond´ die meeloopt met beveiligingspersoneel van de Moskouse metro. Zij zien de beveiligers als hun baasjes en helpen hen, in ruil voor eten. De ´asers´ onder de honden struinen door de stad op zoek naar iets eetbaars. Ook zijn er de wilde honden die op muizen, ratten en katten jagen.

De Moskouse hond met het meest opvallende gedrag is de ´bedelhond´. Deze honden kunnen niet alleen inschatten van wie ze het meest waarschijnlijk wat te eten krijgen, ook hebben ze het metrosysteem onder de knie. Door geuren en het onthouden van de manier van uitspreken van de verschillende stations door de conducteurs kennen zij inmiddels het verschil tussen de stations. Hierdoor kunnen ze op verschillende plekken van de stad zoeken naar voedsel.

De roedels honden vertrouwen op de slimste hond, deze vervult de rol van het alfa-mannetje. De evolutie van deze voormalige Moskouse huisdieren komt omdat het leven hard is op straat. Poyarkov schat dat minder dan 3 procent lang genoeg leeft om zich voort te planten. Om de harde omstandigheden te overleven, moeten de honden zich aanpassen.

Bron:Financial Times

Foto:Flickr