Moskou betaalt zich blauw


Moscow_-_Moscow_State_Historical_Museum_(Red_Square)

Russische autoriteiten gaan binnenkort 86 miljoen roebel (ruim een miljoen euro) uitgeven aan het verdrijven van wolken.

1 Mei, de internationale dag van de arbeid, valt dit jaar samen met het orthodoxe pasen. De verwachting is dat het dan bewolkt en regenachtig zal zijn, maar daar wil de gemeenteraad van Moskou een stokje voor steken door flink geld te steken in technologie.

Wolken kun je voorkomen door elders regen te maken. De Russen verzekeren zich van goede temperatuur en een heldere lucht door met een speciaal vliegtuig een mengsel van koolstofdioxide in poedervorm en vloeibare stikstof op de wolken te sproeien.

Het regen maken wordt betaald uit de gemeentekas van Moskou. De stad besteedt elk jaar meer aan blauwe luchten. In 2015 ging het om ruim 5 miljoen euro. In september van dat jaar was het echter ondanks de voorzorgsmaatregelen toch bewolkt en regenachtig tijdens een feestdag in Moskou. Het Russische anti-corruptiebureau heeft aan het Openbaar Ministerie gevraagd uit te zoeken waar het geld toen werkelijk aan is uitgegeven.