Moordenaars hebben hersenafwijking


Hebben de Joran van der Sloots en Anders Breiviks van deze wereld een slechte jeugd gehad of zat hun gewelddadige gedrag er altijd in? Dat is een vraag die veel psychologen en wetenschappers bezig houdt. Onderzoekers van het King’s College Londen Institute of Psychiatry hebben een begin gemaakt aan het beantwoorden van deze vraag. Zij zagen op MRI-scans dat de hersenen van koelbloedige moordenaars anders zijn dan die van ‘normalere’ mensen.

Gewetenloze killer Hannibal Lector uit de filmklassieker 'The Silence of the Lambs'

De meeste gewelddadige misdaden worden gepleegd door een kleine groep mannen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. De meesten van hen hebben een angststoornis, zijn emotioneel instabiel en impulsief. Slechts een klein gedeelte van is sociopaat en kent geen empathie of spijt en gebruikt geweld om te bereiken wat hij wil. Zij zijn de gevaarlijkste criminelen.

Hoofdonderzoeker Nigel Blackwood vertelt: “We beschrijven mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis als heethoofden, terwijl we sociopaten koelbloedig noemen. De koelbloedigen beginnen eerder met hun misdaden, plegen er vaak veel en reageren slecht op behandeling wanneer ze volwassen zijn.”

Behandeling in de film 'One Flew Over the Cuckoo's Nest'

De wetenschappers scanden de hersenen van 44 moordenaars, verkrachters en verminkers en 22 niet-criminelen. De ‘normale mensen’ waren snel te herkennen en uit de andere hersenscans bleek dat er in de groep criminelen 17 sociopaten zaten. Deze mensen waren te herkennen omdat ze minder grijs hersenweefsel hadden op de plekken die te maken hebben met het begrijpen van andermans emoties en moreel goed gedrag. Afwijkingen aan deze delen van de hersenen zorgen ervoor dat mensen emoties van anderen niet herkennen, slecht reageren op stress en weinig schuld en schaamtegevoelens kennen.

Hoofdonderzoeker Nigel Blackwood denkt dat sociopaten op basis van deze onderzoeksresultaten anders behandeld moeten worden dan nu wordt gedaan. Criminelen die geen sociopaat zijn, reageren goed op gedragstherapie. Hoe sociopaten nu wel behandeld moeten worden, weet hij ook niet.

Follow Faqtman on Twitter