Moord in het zwarte gat


Ze behoren tot de meest mysterieuze fenomenen van het heelal: zwarte gaten. Nu is eentje betrapt op moord.

Een zwart gat is een soort kosmische stofzuiger. Alle materie die in de buurt komt, wordt naar binnen gezogen om tot oneindige dichtheid te worden vermorzeld. Zelfs licht ontkomt niet aan de trekkracht van een zwart gat, vandaar de term ‘zwart’.

Hoe dat precies gaat, dat aantrekken, is voor het eerst vastgelegd door astronomen. Het gaat om een zwart gat in het sterrenstelsel Centaurus A, 12 miljoen lichtjaren van hier.

Materie explodeert, voor het een gewelddadig einde vindt in het zwarte gat van Centauri A.

In het sterrenstelsel wordt alle materie langzaam naar het zwarte gat gezogen. Maar het is geen sluipmoord. Om de een of andere reden – Nasa kan het nog niet verklaren – explodeert materie op weg naar het zwarte gat. Dat zorgt voor gigantische uitbarstingen, die met een telescoop goed te zien zijn. De explosies produceren ook radiostralen, die op aarde kunnen worden opgevangen.

Het resultaat is een natte droom voor iedere astronoom. Dankzij het gewelddadige einde van materie in Centaurus A leren we ineens veel meer over zwarte gaten. De zaak wordt nu onderzocht door specialisten Nasa, die als CSI inspecteurs moet nagaan wat er precies is gebeurd en hoeveel slachtoffers het zwarte gat al heeft gemaakt.

Follow Faqtman on Twitter