Mooiste vervuiling ter wereld


Microben kleuren de geothermische poelen in Yellowstone Park geel, groen, oranje en blauw. Het zou vooral menselijke vervuiling zijn die ze daartoe de kans geeft.

De kleuren geven het landschap van het Amerikaanse natuurpark een voorwerelds aanzicht. De felgekleurde poelen zijn een grote publiekstrekker. Jaarlijks bezoeken zo’n 3 miljoen mensen uit heel de wereld Yellowstone.

Wetenschappers wisten al langer hoe de verkleuringen ontstaan: dankzij microben die tegen extreme temperaturen en hoge concentraties zwavel kunnen. De organismen worden ook wel extremofielen genoemd. Het Thermo Biology Institute van Montana State University heeft nu een waaier ontwikkeld waarmee toeristen zelf kunnen vaststellen welke kleur bij welk soort microbe hoort.

Maar de poelen hebben niet altijd de kleuren van de regenboog gehad. Ooit waren ze donkerblauw, schrijven onderzoekers van Montana State University en Brandenburg University of Applied Sciences in een nieuw rapport.

Tot in de jaren veertig van de vorige eeuw was de poel Morning Glory bijvoorbeeld nog blauw. Met de opkomst van toerisme na de Tweede Wereld oorlog kwamen de mensen ook naar Yellowstone met hun vervuilende trekjes. Ze gooien muntjes en andere voorwerpen in de poelen en veranderden zo de chemische samenstelling van het water.