Mooie vrouwen worden eerder als moordenaar gezien


mooie vrouw

Een vrouw staat voor de rechter omdat ze haar man – die haar sloeg – heeft omgebracht. Ze beweert dat het zelfverdediging was, omdat hij haar mishandelde. Hoe groot is de kans dat de rechter haar gelooft? Dat hangt voor een belangrijk deel af van hoe mooi de vrouw is. Heeft ze ‘volle lippen’, ‘gelijkmatige trekken’ en een ‘gladde huid’? Dan is de kans groot dat ze toch achter tralies verdwijnt.

Hoe mooi een vrouw is, lijkt namelijk invloed te hebben op hoe we haar daden beoordelen, zeggen psychologen van de Universidad de Granada (Spanje). Ze legden een groep van 169 politiemensen uit heel Spanje een verslag voor van een rechtszaak tegen een vrouw die haar man had gedood. Uit zelfverdediging beweerde de vrouw. In sommige verslagen werd de vrouw beschreven als blond, mooi en uitdagend, met een prachtig figuur. Uit andere verslagen kwam een uitgesproken lelijke vrouw naar voren, met dunne lippen en zwart haar.

Tot hun verbazing merkten de onderzoekers dat de politiemannen eerder geneigd waren de lelijke vrouw te geloven. Toch valt dat te verklaren. Aan mooie mensen worden allerlei positieve eigenschappen toegedicht. We denken dat ze in controle zijn en altijd precies weten wat ze doen. Ze hebben een plan en zijn succesvol. Als ze iemand ombrengen, dan zal dat dus ook wel geen toeval zijn.

In een tweede test werden de verhalen aangepast. Sommige verslagen gingen over een verlegen moeder van twee kinderen die haar blauwe oog verborg achter een zonnebril. In andere verslagen was de verdachte een goed geklede financiële consulente. Ook hier werd de succesvolle vrouw eerder gezien als schuldig, vanwege hetzelfde mechanisme.

Het onderzoek is na te lezen in het European Journal of Psychology Applied to Legal Context.