Schoonheid slecht voor gezondheid


Mannen die een vrouw zien, raken behoorlijk zenuwachtig. Ze maken stresshormonen aan, zeker als de dame in kwestie mooi is.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Valencia in Spanje. Onderzoekers daar lieten 84 jongemannen één voor één in een kamer een soduko puzzel oplossen. Behalve de proefpersoon waren er steeds ook een andere man en een vrouw aanwezig – leden van het wetenschappelijke team. Bij de helft van de proefpersonen vertrok vervolgens de man; bij de andere helft de vrouw.

'Ik maak je toch niet zenuwachtig?'
'Ik maak je toch niet zenuwachtig?'

Bij alle proefkonijnen werd vervolgens de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol gemeten. De mannen die in de kamer waren achtergebleven met een andere man lieten geen hogere waarden zien. Maar de mannen die alleen waren gelaten met een vrouw hadden tot vijf keer meer cortisol in hun lichaam dan voor de proefneming. Op lange termijn is zo veel stresshormoon slecht voor je gezondheid.

Hoe mooier de vrouw was met wie de mannen in de kamer moesten zitten, hoe meer ze in de stress schoten. De onderzoekers denken dat mannen vooral zenuwachtig worden van vrouwen die ’te hoog zijn gegrepen’ voor ze. Vijf minuten alleen in een kamer met zo’n vrouw is genoeg om een man te stressen. Waarom? Dat is het volgende dat het team uit Valencia gaat uitzoeken.